Sidor

söndag, maj 06, 2012

Första fisketuren med familjen i maj!

Elias provar fiskelyckan med kastspö nedanför Bornskraftverk utan för Edsbyn.






provar en annan spinnare





                                       ingen fisk denna gång men lite mjukglass satt fint efter.

Guld från myren

Hjortronsylt

Samma recept till jordgubbar, hallon, björnbär.


Ca 2 l rensade bär
6 dl socker
1 kryddmått natriumbensoat

Kan kokas av färska eller frysta.

Rensa och skölj bären.
Varva sylt och socker i en kastrull låt stå 1-2 timmar eller över natten.
Koka på svag värme under lock, hetta upp långsamt i ca 10 min, skaka kastrullen då och då.
Låt stå en stund och ta bort ev skum.
Tillsätt ev natriumbensoat, utrört i lite sylt.
Ös upp sylten i rena varma glasburka, ända upp till kanten.
Sätt genast på lock.
Förvara svalt.


Chokladmarängtårta




Ingredienser
Chokladbotten:
75 g smör
1 dl socker
1 1/2 tsk bakpulver
3 msk kakao
4 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk mjölk eller vatten


Marängtopp:
4 äggvitor
2 dl strösocker


3dl grädde, vispad
2 bananer, skivade


Gör så här
Chokladbotten:
Sätt på ugnen på 150 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt.

Vispa smör och socker till en jämn smet. Tillsätt bakpulver och kakao, blanda väl. tillsätt äggulorna, en i taget, blanda väl. Rör i mjölet och slutligen mjölken. Bre ut smeten på bakplatspapperet i ett tunnt lager. Lägg det åt sidan.

Marängtopp:
Vispa äggvitorna till fast skum.  Tillsätt socker och fortsätt vispa marängmassan några minuter, du ska kunna vända upp- och -ner på skålen utan att marängen rör på sig, då är du klar. Bre över marängen på chokladsmeten. Stoppa in i ugnen i ca 45 min. Låt svalna helt under en handuk.

Dela tårtan i två delar. Ta bort bakplåtspappret med hjälp utav en stekspade eller spattel.
Ha över en utav bottnen på en talrik, bre över vispad grädde, ha på skivade bananer och lägg sedan den andra botten över med marängen uppåt. Strö över chokladströssel.

Alla älskade denna tårta, våran familj är inga tårtätare annars :)